Kielisoittimet
Kantele
Kantele on suomalainen kansallissoitin. Siinä on kaunis, lempeä ääni ja se soveltuu erinomaisesti
niin soolo-, kamarimusiikki- kuin esimerkiksi oman laulun säestyssoittimeksi.
Kanteleita on monenkokoisia; ns. pienkanteleita esim. 5-, 10- ja 15-kielisiä sekä ns. suurkanteleita, joissa on keskimäärin 39 kieltä. Suurkanteleita kutsutaan varustustason mukaan joko koti- tai konserttikanteleiksi.
Suurkanteletta soitetaan pöydältä, pienkanteletta useimmiten sylistä joko istuen tai
seisoen, kanteleen roikkuessa kaulassa hihnan avulla. Kantele sopii soittimeksi yhtä hyvin pojille kuin tytöille. Suositeltava aloitusikä suurkanteleen soitolle on noin kuudesta vuodesta ylöspäin.
Suurkanteleen hinta alkaa n. 1000 e ylöspäin. Huolellisesti pidettynä soittimen jälleenmyynti arvo on hyvä. Konservatoriolla on hallinnassaan kaksi vuokrakannelta, joita voi tarvittaessa tiedustella kanteleopettajilta.
Erityisesti opintojen alkuvaiheessa olisi toivottavaa, että vanhemmat tukisivat harjoittelua myös kotona. Päivittäinen harjoittelu on olennainen osa soiton opiskelua. Pienimmille vasta-alkajille riittää aluksi n. 15 minuuttia, mutta vähitellen harjoittelun määrä kasvaa. Paras motivaatio löytyy oppimisen ilosta, ja sen kokee harjoittelun myötä.
Yhteismusisointi pienissä ryhmissä tai suuremmassa orkesterissa on innostava osa kanteleensoiton opintoja. Osallistuminen muiden soittimien kanssa kansanmusiikin ryhmäopetukseen on myös mahdollista kanteleensoiton opiskelijoille.
Kitara
Kitara on 6-kielinen näppäilysoitin, jonka suosio perustuu paljolti sen monipuolisuuteen sekä soolo- että säestyssoittimena.
Ihanneikä soittoharrastuksen aloittamiselle on 6-10 vuotta, mutta kitaransoiton voi hyvin aloittaa vanhempanakin.
Oppilaan ikä ja koko huomioon ottaen hankitaan joko pieni 3/4-kitara tai täysikokoinen instrumentti. Pikkukitaroiden hinnat alkavat n. 200 eurosta, isommat 500 eurosta ylöspäin. Muita tarpeellisia välineitä ovat kitaristin jalkatuoli ja nuottiteline.
Sähkökitara
Sähkökitaran selkein ero akustiseen kitaraan verrattuna on siinä oleva mikrofoni, jolla kitaran ääni johdetaan vahvistettavaksi. Sähkökitaroista puuttuu yleensä kaikukuoppa ja niiden runko on kokopuuta.
Kaksi tärkeintä sähkökitaramallia ovat Fender Stratocaster ja Gibson Les Paul, joiden ominaisuuksia lähes kaikki tämän päivän sähkökitarat muunnellen noudattavat. Kitaristi tarvitsee myös oman kitaravahvistimen.
Nykyisten instrumenttien hinta-laatu -suhde on hyvä. Kohtuullisen oppilassoittimen saa noin 300:lla eurolla ja vaativampaan harrastajakäyttöön tarkoitetut sähkökitarat maksavat n. 1000 euroa. Harrastuksen alkuun pääsee ilman vahvistintakin, mutta jossain vaiheessa senkin hankinta tulee eteen. Hyvälaatuisen harjoitusvahvistimen saa noin 100:lla eurolla.
Sähköbasso
Bändisoittimien perustana tunnettu sähköbasso antaa jo alkajallekin mukavia onnistumisen kokemuksia. Soittimena sähköbasso käy kaikille ja sen alkeet on varsin helppoa omaksua.
Erilaisien tyylilajien, kuten rock, jazz, lattari jne, kautta opiskellaan tunneilla soittimen hallintaa ja musiikillisia taitoja. Soitettava materiaali on hyvin laajaa.
Soittimen koko asettaa pieniä vaatimuksia soittajan suhteen. Ala-asteen ensimmäisillä luokilla olevat voivat olla hieman liian pieniä kokonsa suhteen soittamaan soitinta. Jokainen soittaja on yksilönsä, joten soitinvalintaa tehtäessä kannattaa ottaa yhteyttä soitonopettajaan.
Sähköbassot ovat varsin edullisia soittimia. Aloittelijan instrumentit maksavat 250 eurosta ylöspäin ja vaativankin harrastajan soittimenkin saa noin 500 eurolla. Lisäksi tarvitaan bassovahvistin, joita saa 100 eurosta alkaen.