Jousisoittimet

Viulu

Jousisoittimista ehkä tunnetuin on viulu. Suositeltava aloitusikä on 5-7 -vuotiaana. Viulun asennot on tuossa iässä helppo oppia leikin avulla. Myöhemminkin on toki mahdollista aloittaa, mutta lähestyttäessä 10-vuoden ikää suosittelemme yleensä toista instrumenttia.

Tarkka korva ja säännöllinen kotiharjoittelu on viulunsoittajalle tärkeä asia. Opettaja voi antaa tunneilla ohjeet oikeaan harjoitteluun, mutta soittamaan oppii vain harjoittelemalla päivittäin säännöllisesti.

Soitin kasvaa oppilaan mukana; pienimmät soittimet ovat jopa 1/32 –viuluja. Soittajan kasvaessa siirrytään vähän kerrassaan isompaan soittimeen. 6-vuotiaat soittavat yleensä 1/8 –viululla. Kokoviulua pääsee soittamaan noin 15-vuotiaana.

Soitinliikkeestä voi ostaa viuluja 400 – 600 eurolla. Yleensä soitinliike hyvittää hyvin pidetystä vanhasta viulusta n.75 % vaihdettaessa uuteen isompaan viuluun. Myös käytettyjä viuluja on aina tarjolla. Aina ennen soittimen ostamista on tärkeää keskustella opettajan kanssa viulun sopivuuden varmistamiseksi.

Konservatoriolta ja musiikkiopistolta voi tiedustella vuokrasoittimia.


Sello

Sello on jousisoitin, jolla on arvokas historia ja tärkeä osuus nykypäivänkin orkestereissa. Sello on myös erinomainen soolosoitin. Se on sointiväriltään eräs rikkaimmista, viulun herkistä diskanttisävyistä aina kontrabasson muhkeaan täyteläisyyteen. Sillä voi soittaa musiikkia klassisesta rockiin, kansanmusiikista jazziin ja virsiin, lastenlauluja unohtamatta.

Uuden pikkusellon saa 900-1600 eurolla, käytetyn jopa 500 eurolla. Soittimen hankinnassa kannattaa aina käyttää opettajan apua.

Konservatoriolta ja musiikkiopistolta voi tiedustella vuokrasoittimia.

Kontrabasso

Kontrabasso on suurin ja siis myös matalaäänisin jousisoitin ja se on orkesterin kivijalka.

Kontrabassonsoiton voi aloittaa jo varsin nuorena, sillä nykyään on saatavilla myös pieniä soittimia.

Konservatoriolta ja musiikkiopistolta voi tiedustella vuokrasoittimia.